Co warto wiedzieć o pierogach?

Pierogi w Polsce są powszechnie znanym daniem. Wiele z Was zapewne myśli, że to oryginalna polska potrawa i nie zjemy jej nigdzie indziej na świecie. W tym przypadku jesteście w błędzie dlatego, że danie to spotkamy w wielu innych państwach, ale za każdym razem będzie w trochę innej formie. Czym różnią się nasze pierogi od gruzińskich chinkali albo hiszpańskiej empanady?

Tekst powstał we współpracy z firmą Bacha – gastronomiczne maszyny do pierogów.

Jakie i z czym są polskie pierogi?

W Polsce kosztujemy pierogi z nadzieniem słodkim i słonym. Często spotykane są pierogi z grzybami, ruskie albo na słodko z twarogiem albo jagodami. Te słone przeważnie jemy z podsmażoną cebulką lub też ze skwarkami, takie na słodko ze słodką śmietaną, jogurtem albo po prostu posypane cukrem. Pierogi w Polsce najczęściej gotujemy we wrzątku, ale zdarzają się także takie smażone i pieczone. Lepienie pierogów w domu jest zazwyczaj czynnością zabierającą sporo czasu dlatego wszędzie tam, gdzie trzeba ich wyprodukować ogromne ilości, przydatne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Pierogi na świecie

W Indiach zjeść możemy trójkątne pierogi, o nazwie samos. Są one smażone na patelni i można je spotkać w Azji i kilku miejscach w Afryce, a podawane są z sosem miętowym.

Tak naprawdę to Chiny są krajem, z którego pochodzą pierogi. Tam potrawa ta nazywa się wonton i zazwyczaj serwowana jest jako dopełnienie w zupie. Najczęściej nadzienie sporządza się z mielonej wieprzowiny, krewetek albo ostryg, oleju sezamowego oraz sosu sojowego.

We Włoszech znajdziemy kilka różnych rodzajów pierogów. Zaczynając od pierożków ravioli, których farsz jest z warzywami, serem oraz mięsem, przez tortellini, które w standardowej formie będą z cielęciną lub wieprzowiną, aż po agnolotti, które znajdziemy w Piemoncie i będą wypełnione pieczoną wołowiną z warzywami.

Ostatnio bardzo popularne są potrawy gruzińskie, a wraz z nimi pierożki chinkali. Są to duże kołduny, które są wypełnione zupą. Na początku trzeba wypić ją ze środka, a potem zjeść pozostałość pieroga.

Pierogi skosztujemy również w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest albo mięsny, albo warzywny. Ciasto tych pierogów jest inne w zależności od części Hiszpanii.

Na wschodzie Polski spotkamy również białoruską i litewską wersję tego dania czyli kołduny.

Jak zrobić ciasto na pierogi i jak je ulepić?

Podstawowymi produktami na ciasto do pierogów jest mąka oraz woda. Są ludzie, którzy dają do niego także jajko, a inne osoby twierdzą, że jest to powodem tego, że ciasto robi się mało elastyczne, i tego nie robią. Ciasto na pierogi powinno być perfekcyjnie wyrobione, sprawi to, że stanie się elastyczne a potem nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani w trakcie lepienia, ani podczas gotowania.

Wyrobione ciasto powinno się rozwałkować, następnie wycinać z niego okręgi, do których należy nakładać nadzienie kolejno złożyć na pół i zlepić. Ważne jest żeby dokładnie skleić ciasto, aby przypadkiem pieróg nie rozpadł się w czasie gotowania. Tak samo rozwałkowywanie jak i lepienie możemy wykonywać ręcznie, ale istnieją również specjalne formierki do pierogów. Niewielkie formierki bez problemu można wykorzystać w domu, te większe gastronomiczne maszyny do pierogów przeważnie spotyka się w restauracjach albo pozostałych lokalach, które robią bardzo duże ilości pierogów.