Czym charakteryzuje się kuchnia wietnamska? Co możesz zamówić w barze wietnamskim w Warszawie?

Obecnie na terenie Warszawy coraz częściej wybierane są restauracje wietnamskie. Choć nie są one tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu zwolenników. Co koniecznie powinno się wiedzieć na temat kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Tekst został napisany dzięki wsparciu baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy

Co warto wiedzieć o kuchni wietnamskiej?

Głównym czynnikiem, który zdefiniował kuchnię wietnamską jest głównie geografia rejonu, z którego pochodzi. Wietnam położony jest w niedalekiej odległości od linii brzegu oraz rzek, dzięki czemu umożliwia dostęp do świeżych ryb oraz owoców morza. W Wietnamie uprawia się dużo ryżu i warzyw, z tego względu dań wietnamskich. Wyjątkowo popularna jest mięso wołowe, pieprz oraz inne przyprawy, które można znaleźć w większości dań. W daniach nie brakuje również makaronu i jajek. Kuchnia wietnamska uchodzi za jedną z najzdrowszych diet azjatyckich – pod tym względem plasuje czołowe miejsce też na świecie. Dania wietnamskie spożywa się za pomocą pałeczek.

Smaki Wietnamu – jak smakują wietnamskie dania?

W kuchni wietnamskiej wyróżniają się dwa główne smaki – słony, który pochodzi od ryb i chętnie wykorzystywanego sosu sojowego, a także słodki, gdyż niemal do każdego dnia dodawane jest mleko kokosowe. Wiele dań wietnamskich nie jest skomplikowana. Najczęściej wybierane są zupy na bazie aromatycznego oraz rozgrzewającego wywaru. W daniach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc też ostry, gorzki i umami. Potrawy są prawdziwą, różnorodną ucztą dla kubków smakowych. 

Najpopularniejsze potrawy wietnamskie

Wśród najczęściej wybieranych potraw wietnamskich nie sposób nie wymienić przede wszystkim zupy Pho. Jej bazą jest mięsny bulion oraz makaron i dodatki. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. W barach serwowany jest Cao lau, czyli makaron ryżowy z kiełkami, wołowiną i aromatycznym wywarem. W restauracji podawane są również wyśmienite sajgonki – roladki z nadzieniem mięsno-warzywnym zawinięte w papier ryżowy smażone w głębokim oleju. Popularna jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby wzbogacone o przyprawy oraz koper. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki z warzywami i mięsem.