Jak bardzo kluczowe jest ciasto w pizzy?

Aktualnie na każdej ulicy znajdziemy pizzerię. Pizzerie są we wszystkich, małych i dużych miejscowościach, więcej jest włoskich restauracji, niż takich serwujących polską kuchnię. Ale czy wszędzie znajduje się pyszna pizza? Czy odnalezienie idealnej pizzy jest łatwe? Co takiego sprawia, że pizza jest pyszna?

Po pierwsze – ciasto na pizzę

Na pewno każdy jest świadom tego, że wyodrębniamy dwa rodzaje ciast do pizzy – cienkie i grube. Ciasto cienkie jest charakterystyczne dla wzorowych włoskich pizz. Ciasto grube przywodzi na myśl amerykańskie pizze z podwójnym serem. Jedno i drugie ma swój urok i swoich fanów. Jedyne ciasto na pizzę, które nie przypada do gustu nikomu, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy buta. Takiego ciasta nikt nie chce spotkać w żadnej pizzeri.

Sos pomidorowy na pizzy też jest równie istotny

Sos pomidorowy to też jest niesamowicie istotny komponent pizzy. Z pewnością mieliście pecha i spotkać się z daniem, które miało go tak mało, że nie dało się tego konsumować, bo było wyraźnie niesmaczne. Najlepiej jakby sos został zrobiony własnoręcznie przez pracowników pizzeri. Powinien być zgęstniały, tak aby nie spływał z ciasta. Pamiętajcie, że tradycyjne włoskie sosy mają bardzo dużo ziół takich jak bazylia i oregano, mają także czosnek i oliwę z oliwek. Nie można dodać go niewiele, bowiem wtedy pizza będzie sucha, ale nie należy przesadzać z ilością, żeby ciasto nie opadło.

Wszystko o składnikach do pizzy

Jak wiele ludzi, tyle preferowanych kombinacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – najlepsza pizza w Kościerzynie, nieraz znajdziemy ogromną ilość najróżniejszych opcji tej potrawy. Można wrzucić na nią każdy możliwy produkt, zaczynając od kultowej pizzy capriciosy, aż po bardzo mięsne, podwójnym serem i frytkami. W końcu pizza ma nam odpowiadać, a nie być tradycyjna włoska. 
Coraz więcej pizzeri stawia na niesztampowe i dobre jakościowo produkty. Jeszcze nie tak dawno temu pizza z rukolą była czyimś wymysłem, teraz znajdziesz ją nawet w niewielkich miejscowościach, takich jak Kościerzyna.
Istnieje jeszcze jeden składnik, który prowadzi do kłótni, a jest to oczywiście sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym i ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie dziwmy się też, że włoskie pizzerie podadzą nam do tego dania oliwę z oliwek. Przecież pizza pizzy nie równa, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, choćby wszystkie knajpy będą sprzedawały spaghetti i pizze. 
Reasumując, nie istnieje pizza perfekcyjna. Dla jednego będzie to oryginalna pizza włoska na cienkim cieście, z szynką prosciutto i bazylią, dodatkowo polana oliwą z oliwek, a dla innej osoby będzie to grube ciasto z kurczakiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Ważne jest znalezienie pizzeri, która sprosta naszym oczekiwaniom, a taka na pewno znajduje się w Kościerzynie.