Pakowanie posiłków na wynos – w co i jak pakować posiłki?

Usługi związane z cateringiem i jedzeniem na dowóz szybko się rozwijają w ostatnich latach. Sporo firm i osób prywatnych ceni sobie komfort jakim jest przygotowany przez kogoś posiłek. Jest to nie jedynie kwestia oszczędności czasu, ale {też|także|również wygody.

Pracownicy lokali gastronomicznych robią co są w stanie zrobić by ich goście byli zadowoleni. Jedzenie z dowozem jest jednym z elementów rywalizacji firm o gości. Przedsiębiorstwa organizują promocje i starają się nakłonić ludzi do zamówień wszelkimi dostępnymi sposobami. Ważna jest dbałość o detale – na przykład o pojemniki, w które pakowana jest żywność przeznaczona do transportu.

Jakich opakowań używamy do konkretnych potraw?

Pakując jedzenie do różnych opakowań trzeba uwzględniać kilka ważnych rzeczy. Trzymanie się ich pozwoli utrzymać teraźniejszych klientów oraz pomoże przyciągnąć nowych. Dbając o to, by jedzenie trafiało do zamawiających w jak najświeższej formie, lokal rozwija długoletnie relacje z klientami.

Po pierwsze jedzenie musi mieć należytą temperaturę.

Po zakończeniu procesu gotowania, posiłki w dośc szybkim tempie tracą temperaturę. Dodatkowe minuty zabiera transport. Toteż jednym z celów producentów i dostawców jest dopilnować by utrzymać ciepło. Opakowania są instrumentem, które w tym pomaga. Wyściela się je folią aluminiową, która jest sprawdzonym przewodnikiem ciepła. Opakowania styropianowe, w których przewozi się dania obiadowe czy zupy dobrze się tu zachowują.

Styropian ze względu na swoje cieplne właściwości zdaje się być porządanym rozwiązaniem. Kolejną sprawą jest szybkość transportu – pudełka nie utrzymują temperatury na stałe. Mimo tego, że kurierzy używają trzymających temperaturę toreb, jeśli dowóz jest zbyt wolnydowożone jedzenie może być zimne.

Inną znaczącą sprawą jest sposób pakowania. Opakowanie na jedzenie powinno być wyważone – ani zbyt duże, ani zbyt małe.

Powinno być dostosowane do rozmiarów przygotowywanych porcji. W zbyt dużym opakowaniu posiłek może się rozpaść, lub utracić swoją konsystencję przez działanie wstrząsów. Do zbyt małego pojemnika pożywienie po prostu się nie zmieści. W związku z tym restauratorzy do spółki z producentami opakowań, często dostosowują zamawiane opakowania indywidualnie do każdej z pozycji w karcie. Opakowania styropianowe mogą być przez producentó dowolnie modyfikowane, tak aby osiągnęły zaplanowany kształt.

Współpraca producentów opakowań z sektorem gastro dąży do szukaniu(a) najlepszych rozwiązań. Mowa tu zarówno o funkcjonalności pojemników, jak i ich wytrzymałości oraz bezpieczeństwie.

W trakcie transportu zamówienia do odbiorcy opakowania z jedzeniem narażone są różnym wstrząsom. Jest to rezultat różnego typu wertepów na drogach, jak również progów zwalniających. Żeby dostarczyć wszystko w dobrym stanie, opakowania muszą cechować się odpornością. Przymioty te prezentują przykładowo opakowania styropianowe. Dzięki {grubej(ym)|obszernej(ym) ścianom można mieć gwarancję, że zamówienie dotrze do gościa w pożądanej formie.

Czy catering ma jakieś bariery?

A jakiego rodzaju posiłki można zamawiać i pakować na wynos? Generalnie wszystkie. Nie ma znaczenia czy to dania w formie płynnej, obiady czy desery. Producenci opakowań starają się dostarczać rozwiązania na każdą okoliczność.

Opakowania styropianowe sprawadzają się zwłaszcza kiedy trzeba przewieźć większe ilości jedzenia. Można je wysztaplować zwiększając przy tym ilośc przestrzeni w samochodzie.
Popularnym wyborem są również opakowania papierowe. Są one lżejsze i przede wszystkim bardziej sprzyjają środowisku. Są również tańsze i łatwiejsze w ostatecznej utylizacji. Jednak ich stabilność czy wytrzymałość na różne wstrząsy bywa zmienna.

Tak czy inaczej, rodzaj opakowań powinno dobierać się do charakteru serwowanych potraw.